خوش آمدید

جستجو

تبلیغات





ملامین

    ملامین در سال ۲۰۰۷ در گلوتن گندم و پروتئین برنج صادراتی چین که در تولید غذای حیوانات در آمریکا به کار می‌رود، یافت شدو باعث مرگ شمار زیادی از سگ‌ها و گربه‌ها به علت نارسایی کلیه در آمریکا گردید. دراواخر سال 2008 یک اپیدمی  گسترده بیماری سنگهای مجاری ادراری دربیش از10 ایالت چین رخ دادو 294000 نوزاد وکودک چینی را مبتلا کرد. دراین اپیدمی که توسط 22 کمپانی تولید کننده چینی ایجاد شده است ، تا تاريخ ۲۲ سپتامبر، تعداد ۵۳ هزار نفر در سراسر جهان، بيمار و ۱۲۸۰۰ نفر بستري و چهار كودك نيز فوت شده اند.در تحقیقات انجام شده ، کریستالهای ملامین در ادرار کودکان ونوزادان بیمارمشاهده شدکه منشا آن آلودگی شیر خشک به ملامین تعیین گردید.

     

    کاربرد های ملامین

    مطالعات نشان داده است که این ترکیب شیمیایی قادر است با فرمالدئید ترکیب شده و رزین محکم و بسیار مقاوم در مقابل حرارت ایجاد نماید که در ساخت ظروف غذا ،کف پوش ها و تخته پاکن ها ،فیلتر های تجاری ،بنر های تبلیغاتی کاربرد دارد.ملامین در ورق های پوشش غذایی به صورت یک لایه نازک و به عنوان عایق گازمورد استفاده قرار می گیرد پلیمر ملامین در ساخت کاغذ به عنوان عامل پایداری در مقابل رطوبت به کار می رود.

     

    کاربرد ملامین در صنعت

    ساختن چسب ،ترکیبات عمده پیگمان زرد در جوهرها و پلاستیک ها ،نرم کننده بتون بسیار مقاوم ، ساخت کودکشاورزی به دلیل داشتن میزان نیتروژن بالاو مهار کننده آتش در محصولات الکتریکی ،مبلمان،رنگ های پف کننده ،پلاستیک و کاغذ کاربرد دارد.در سال 2007 در ایالت متحده امریکا ملامین به عنوان عامل پیوند دهنده در پلیت های غذایی به منظور بهبود ویژگی های پیوندی پلیت ها استفاده می شد ولی به دلیل حضور ملامین در خوراک استفاده از آن را ممنوع اعلام. کردند.

     

    ترکیبات تریازینی مرتبط با ملامین

    الف:تری کلروملامین که در امریکا برای گند زدایی تجهیزات فرآیند مواد غذایی و ظروف آشپزخانه کاربرد دارد.

    ب:سیرومازین که به عنوان محافظ محصولات کشاورزی در مقابل آفات وداروی دامپزشکی و پرورش طیور کاربرد دارد .

    ج:اسید سیانوریک :این ترکیب ممکن است به صورت یک محصول جانبی در طول تولید ملامین ایجاد گرددو به صورت پودر کریستالی بوده در آب حلالیت کمی دارد.

     

    ادامه:در حلال های قطبی و غیر قطبی نامحلول و خاصیت اسیدی دارد و در آمریکا به عنوان منبع غیر پروتئینی مجاز نیست ولی به عنوان یک جزئی از اجزای غذایی بیورت که یک افزودنی در غذایی پستانداران میباشد کاربرد دارد.

    د:آملید: این ترکیب پودر سفیدی است که در آب نامحلول ودر 170 درجه به شکل دی اکسید کربن و آمونیاک تجزیه میشود.ی:آملین: این ترکیب قبل از ذوب تجزیه می شود خاصیت اسیدی ضعیفی دارد ممکن است در تجزیه میکروبی ملامین تولید شود در گریس های خود به خود نرم شونده کاربرد دارد .

     

    سمیت مزمن ملامین

    جذب گوارشی ملامین در دوز های  کم در طولانی مدت می تواند منجر به آسیب دستگاه تولید مثل ،تشکیل سنگ های مثانه و کلیه شده که می تواند به سرطان مثانه نیز منجر شود .مطالعات نشان دادند که کودکان کمتر از سه سال در مواجه با ملامین آسیب پذیری بیشتری در ارتباط با تشکیل سنگ های کلیوی دارند . مطالعات انسانی در چین در ارتباط با آلودگی سال 2008 ناشی از ملامین در بیماران نشان داد که 12درصد نوزادان بهبود یافته بعد از شش ماه هنوز اختلالات کلیوی را داشتند که این نشان دهنده پتانسیل بالای عوارض ناشی ملامین در طولانی مدت است. 

     

    علائم سمیت با ملامین

    مسمومیت با ملامین باعث تحریک‌پذیری، ظاهرشدن خون در ادرار، کاهش میزان ادرار یا بندآمدن ادرار، نشانه‌های شبیه به عفونت کلیه ،افزایش فشار خون و اختلالات توليد مثل می‌شود. اثر سرطان زايي ملامين به ويژه سرطان مثانه، در حيوانات به اثبات رسيده است، اما در انسان هنوز اين موضوع ثابت نشده است. تماس با ملامين سبب تحريك چشم، پوست و دستگاه تنفس مي گردد. 

    درمان این مسمومیت شامل انفوزیون مایعات، قلیایی كردن ادرار، تصحیح وضعیت الكترولیتی و اسید و باز بدن، همودیالیز و جراحی سنگ های كلیوی است.

    دوز كشنده ۵۰ درصد(LD50) ملامين براي انسان، بر اساس مطالعات حيواني، 3161میلی گرم به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن است.

    اثرات سمی ملامین

    ملامین در بدن متابولیزه نمي شودو نیمه عمر آن در پلاسما حدود 3ساعت است وبه سرعت به سیستم ادراری راه می یابد.در آزمایشات انجام شده بر روی حیوانات آزمایشگاهی مشاهده گردید که ملامین سبب ایجاد سنگ مثانه می گردد.

    ملامین می تواند در ترکیب با اسید سیانوریک، که ممکن است در پودر ملامین یافت شود، بلورهایی را تشکیل دهد که منجر به ایجاد سنگ‌ کلیه شود.

    بلورهای کوچک ملامین همچنین ممکن است نفرون ها را که وظیفه تشکیل ادرار را به عهده دارند، مسدود کند و سبب ایجاد نارسایی کلیه و در مواردی مرگ شود.

     

    تست های تشخیص حضور ملامین در مواد غذایی

    در فاصله زمانی 10 ساله از حضور ملامین و مشتقات آن در مواد غذایی روش های مختلفی برای ارزیابی ملامین در محصولات غذایی مختلف بکار گرفته شده است که در بین این روشها کروماتوگرافی برسایر روش ها ارجحیت دارد روش های کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) ، کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی ، کروماتوگرافی مایع استخراج فاز جامد - اسپکترومتری جرمی  ، به عنوان روش های ترجیهی بکار گرفته میشود ولی در حال حاضر روش طلایی برای شناسایی ملامین و آنالوگ های ان در مواد غذایی روش HPLC میباشد این روش میتواند به عنوان یک روش تاییدی در شناسایی ملامین مورد استفاده قرار گیرد .

     

    آلودگی مواد غذایی با ملامین

    واژه ی آلودگی پایه به مقادیری از ملامین و انالوگ های آن در غذا گفته میشود که در نتیجه تقلب یا سواستفاده وارد غذای مصرفی شده باشد این موارد شامل مقادیر مورد انتظار وارد شده از محیط، فرایندهای غذایی ، مواد بسته بندی  و بقایای ناشی از استفاده قانونی از آفت کش های تریازینی یا دارو های دام پزشکی و استفاده ی قانونی از ملامین در کود ها یا اسید سیانوریک موجود در افزودنی های غذایی میباشد . 

     

    مهاجرت ملامین به غذا از طریق تماس با  لوازم آلوده مورد استفاده در تهیه غذا

     رزین های مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی و ظروف آشپزخانه از طریقی مهاجرت ملامین را وارد مواد غذایی و آشامیدنی می نماید مهجرت ملامین از ظروف آشپزخانه که حاوی ملامین هستند با استفاده از درجه حرارت های بالا و حلال های مختلف غذایی مانند اسید استیک ، اتانول و آب حاکی از مهاجرت کمتر از یک میلی گرم بر کیلوگرم ملامین به غذا میباشد اتحادیه اروپا حد مجاز مهاجرت ملامین از طریق ظروف غذا را 30 میلی گرم بر کیلوگرم اعلام نموده است اثرات گرما روی مهاجرت ملامین حاکی از آن است که وقتی دما از 60 به 95 درجه برسد میزان مهاجرت ملامین از 0.8 به 2/1 میلی گرم بر کیلوگرم میرسد

     

    منابع دیگر دارای پتانسیل مواجه با ملامین

    ملامین و اسید سیانوریک ممکن است در نتیجه استفاده های گسترده قانونی دیگری نظیر ساخت ورقه ها ،خاموش کننده  آتش ، رنگ ، و ترکیبات کودی وارد محیط شوند هرچند هیچ اطلاعات خاصی روی مقادیر باقی مانده ملامین از این منابع گزارش نشده است در مقیاس صنعتی تولید و دفع ملامین ممکن است منجربه حضور مقدار کمی از ملامین در پس آب  خروجی شود ملامین میتواند به وسیله گونه های باکتر یایی کلبسیلا و سودوموناس از طریق واکنش های د آمیناسیون به آنالوگ هایی نظیر املین ،آملید  اسید سیانوریک تجزیه شود د آمیناسیون یک راحل معمول برای باکتری ها و پروتوزوئر ها می باشد و بنابراین انتقال ملامین قابل انتظار میباشد .

     

    وزارت بهداشت چین اعلام کرد که شیر به مقدار کمی ملامین ظروف بسته بندي را جذب میکند و این آلودگی مشاهده شده در اثر افزایش ملامین به شیر به منظور بالا بردن میزان نیتروژن وافزایش کاذب پروتئین در این ماده غذایی می باشد، ملامین به دلیل دارابودن 66/6% نیتروزن می تواند سبب خطا دراندازه گیری میزان پروتئین با روش کجلدال شود و میزان پروتئین را 16% افزایش دهد. افزودن ملامین به شیر ،از انواع تقلب های مضاعف محسوب می شود .بدین صورت که ابتدا به شیر آب اضافه کرده وسپس برای پوشاندن این تقلب ملامین به آن می افزایند.

    آلودگی مواد غذایی به ملامین در کشورهای مختلف

    در فیلیپین نیز ملامین  در شیرهای وارداتی ازچین یافت شدوبه دنبال آن 12کشور ورود فرآورده های لبنی را ازچین ممنوع كردند.

    وزارت بهداشت کشور ایران نیز از واردات شیر خشک وسایر فرآورده های حاوی شیر یا برپایه شیر را از کشور چین ممنوع اعلام کرد.

    WHO  به دنبال این وقایع میزان آلودگی به ملامین در مواد غذایی تولیدی کشورچین را طبق نتایج اعلام شده ازطرف کشورهای مختلف به قرار زیر اعلام کرد.

           

     

    تحقیقات سازمان بهداشت جهانی در مورد لیستی از غذاهای تولید شده در چین نشان داد که در شیر خشک کودک ،شیر مایع ، ماست ،فرآورده های لبنی یخی ، غذاهای فرآیند شده ،خامه،پودر پروتئین، پودر تخم مرغ خشک شده و تخم مرغ های مایع ،و خوراک دام تست ملامین مثبت بوده است که منجر به تحریم صادرات این ترکیبات به اتحادیه اروپا و آمریکا گردید.


    حد مجاز ملامین در مواد غذایی

       

    سازمان FDA میزان   /day 0.63mg/kg of body weight : (Tolerable daily intake) TDIبرای مجموع ملامین((Ammeline,Ammelide,Cyanurcacid

          سازمان EFSA،0.5mg/kg of body weight  بهداشت کانادا ،0.35mg/kg of body weight تخمین زده ومیزان مجاز ارزیابی شده برای غذای کودک 3.3mg/kg در نظر گرفته شده است.


    حد مجاز ملامین در مواد غذایی

    اداره کل نظارت بر مواد غذايي، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي ایران :

    با توجه به بررسي‌هاي صورت گرفته و براساس آخرين منابع علمي معتبر حداکثر مقدار مجاز ملامين در فرآورده‌هاي غذايي حاوي شير و يا مشتقات آن (به استثناء شير خشک اطفال) 2.5mg/kg اعلام مي‌گردد. همچنين در خصوص کليه مواد غذايي وارداتي حاوي شير يا مشتقات آن از کشورهاي جنوب شرقي آسيا با توجه به ارزيابي خطر به عمل آمده ارائه گواهي آناليز مقدار ملامين موجود در فرآورده‌هاي مذکور اندازه‌گيري شده توسط يک آزمايشگاه معتبر بين‌المللي داراي ISO 17025 و مقايسه آن با حد مجاز اعلام شده الزامي است. بحران ناشی از ملامین درجهان وبه خصوص چین لزوم کنترل جدی تر ودقیق تر  موادغذایی را به اثبات رسانید.

     

    نتیجه گیری

    تماس با ملامین از طرق مختلف میتواند منجر به آسیب دستگاه تولید مثلی ، یا تشکیل سنگهای مثانه و کلیه شده و حتی سرطان مثانه نیز گردد مواد غذایی ممکن است از طریق محیط یا تقلب  و سواستفاده با ملامین و آنالوگهای آن آلوده گردد باتوجه  به سمیت حاد بسیار پایین ملامین خطر اصلی آلودگی ملامین به سمیت مضمن برمیگردد که اغلب با تشکیل سنگ کلیوی همراه است از مهمترین مواد غذایی که میتواند در مواجه با ملامین اسیب بیشتری به جامعه وارد کند مصرف شیرخشک های الوده به ملامین به عنوان تنها منبع غذای مورد استفاده در کودکان است تماس طولانی مدت با مقادیر بالا برای سلامتی کودکان جامعه نگران کننده میباشد .

     


    این مطلب تا کنون 13 بار بازدید شده است.
    منبع
    برچسب ها : ملامین ,غذایی ,مواد ,استفاده ,آلودگی ,اعلام ,مواد غذایی ,کاربرد دارد ,مهاجرت ملامین ,اسید سیانوریک ,مورد استفاده ,آسیب دستگاه تولید ,
    ملامین

تبلیغات


    محل نمایش تبلیغات شما

پربازدیدترین مطالب

آمار

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

آخرین کلمات جستجو شده